Skip to content
Menu

Het belang van speltherapie

Spel is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van een kind

Speelser - Praktijk voor kindertherapie (1)

Waarom speltherapie?

Spelen is voor kinderen een essentiële manier om de wereld om hen heen te verkennen en hun emoties te uiten en verwerken. Het is een natuurlijke manier waarop ze leren omgaan met hun omgeving.

Wat ze nog niet in woorden kunnen uitdrukken, kunnen ze vaak laten zien tijdens hun spel. Door te spelen kunnen kinderen gebeurtenissen naspelen die hen bezighouden. Dit kunnen zowel vrolijke en leuke als spannende of ingrijpende ervaringen zijn. Door het ‘doen alsof’ kunnen kinderen zich veilig voelen, waardoor spelen een gemakkelijke en natuurlijke manier is om hun gevoelens te uiten. 

Bovendien biedt het hen de kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, sociale interacties te oefenen en hun creativiteit te stimuleren. 

Spel is cruciaal voor de groei en ontwikkeling van een kind

Spel is dus niet alleen leuk, maar ook cruciaal voor de emotionele en cognitieve groei van een kind. Het helpt hen om de wereld beter te begrijpen en zich te ontwikkelen tot veerkrachtige en creatieve individuen.

Wat is speltherapie

Speltherapie is een therapievorm speciaal ontworpen voor kinderen die vastlopen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Zoals de naam al aangeeft, speelt spel een centrale rol in deze therapie. De kern van speltherapie ligt in het contact tussen de kindertherapeut en het kind. Het is dan ook essentieel dat het kind zich veilig en op zijn gemak voelt bij de therapeut om effectief te kunnen werken en tot resultaten te komen.


De kindertherapeut sluit aan bij het spel van het kind om deze veilige omgeving te creëren en vervolgens te versterken. Tijdens het spel kan het kind verschillende ervaringen naspelen, verwerken en experimenteren met nieuw gedrag. De therapeut ondersteunt dit proces door mee te spelen, begeleiding te bieden en woorden te geven aan het spel en de daarbij horende gevoelens.


Daarnaast wordt het kind aangemoedigd om tijdens het spel te oefenen met nieuw gedrag en oplossingen te bedenken voor moeilijke situaties. Dit helpt het kind om nieuwe inzichten te verwerven en langzaamaan meer controle te krijgen.

Speelser - Praktijk voor kindertherapie (7)

Speltherapie helpt kinderen met emotionele groei

Speltherapie biedt kinderen een veilige en ondersteunende ruimte om te groeien en zich verder te ontwikkelen, zowel emotioneel als sociaal.

Speelser - Praktijk voor kindertherapie (5)

Voor wie kan speltherapie interessant zijn?

Wanneer een kind vastloopt in zijn ontwikkeling, kan dit door diverse oorzaken komen, wat leidt tot uiteenlopende klachten. Sommige kinderen vertonen bijvoorbeeld internaliserend probleemgedrag. Deze kinderen zijn vaak erg stil, somber, angstig en hebben een laag zelfbeeld. Aan de andere kant zijn er kinderen die hun emotionele problemen uiten via externaliserend probleemgedrag, zoals agressie, onhandelbaarheid of oneerlijkheid.


Daarnaast kunnen kinderen ook worstelen met eet-, slaap- of zindelijkheidsproblemen. Andere lichamelijke klachten zonder medische oorzaken, evenals leerproblemen, kunnen eveneens wijzen op emotionele moeilijkheden. In al deze gevallen kan speltherapie een waardevolle ondersteuning bieden.

Speltherapie is ook effectief voor kinderen die recente ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt, zoals het verlies van een dierbare, seksueel misbruik of mishandeling. Deze gebeurtenissen kunnen zo overweldigend zijn dat de gebruikelijke steun van ouders, verzorgers en leerkrachten niet voldoende is. Hier kan speltherapie uitkomst bieden door een veilige en gestructureerde omgeving te creëren waarin kinderen hun emoties kunnen verwerken en nieuwe copingstrategieën kunnen ontwikkelen.


Bij speltherapie ligt de focus op het kind en zijn belevingswereld. De therapeut sluit aan bij het spel van het kind om een vertrouwensband op te bouwen en een veilige sfeer te creëren. Door middel van spel kunnen kinderen gebeurtenissen en gevoelens uiten die ze moeilijk onder woorden kunnen brengen. De therapeut speelt mee, begeleidt en helpt het kind om woorden te vinden voor wat er in hen omgaat.


Verder moedigt speltherapie kinderen aan om nieuwe gedragingen en oplossingen uit te proberen binnen een veilige speelomgeving. Dit proces helpt kinderen om inzicht te krijgen in hun eigen gedrag en emoties, en om stap voor stap meer grip te krijgen op hun leven en omgeving.

Speelser - Praktijk voor kindertherapie (1)

Speltherapie helpt kinderen na ingrijpende gebeurtenissen

Speltherapie is vooral geschikt voor kinderen van ongeveer 4 tot 12 jaar. Het biedt hen een effectieve manier om met hun problemen om te gaan en draagt bij aan hun emotionele en sociale ontwikkeling. Door het creëren van een veilige ruimte waarin ze hun innerlijke wereld kunnen uitdrukken en onderzoeken, helpt speltherapie kinderen om veerkrachtiger en zelfverzekerder op te groeien.

Hoe verloopt de speltherapie?

Als ouder of verzorger kunt u uw kind zelf aanmelden voor speltherapie. Soms wordt u doorverwezen door het CLB, huisartsen of na een diagnosestelling. Het proces begint met een kennismakingsgesprek, ook wel intakegesprek genoemd. Tijdens dit gesprek wordt er meer uitleg gegeven over speltherapie en bespreken we de ontwikkeling van uw kind. Ook wordt de hulpvraag verduidelijkt zodat de observatiesessies hierop kunnen worden afgestemd.


Een observatieperiode bestaat gemiddeld uit vier sessies. Deze sessies zijn gericht op het beter begrijpen van de belevingswereld van het kind en het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Na deze observatiesessies volgt een oudergesprek waarin wordt besproken of speltherapie relevant kan zijn. Als besloten wordt om door te gaan met speltherapie, worden de doelen gezamenlijk vastgesteld en een hulpverleningsplan opgesteld.


Uw kind zal vervolgens wekelijks op een vast tijdstip naar de therapie komen. Elke sessie duurt ongeveer 50 minuten. Het is niet altijd mogelijk om deze sessies buiten schooltijd te plannen. De duur van de therapie hangt af van de hulpvraag. De therapie wordt afgebouwd wanneer uw kind zelfstandig verder kan, de doelstellingen zijn bereikt of wanneer blijkt dat andere hulp nodig is.

Speelser - Praktijk voor kindertherapie (3)
Speelser - Praktijk voor kindertherapie (6)

Ouderbegeleiding

 

Een goede samenwerking met u als ouders of opvoeders heeft een positieve invloed op het verloop van de therapie. Daarom is regelmatig contact met u belangrijk. Speltherapie en ouderbegeleiding zijn nauw met elkaar verbonden, hoewel het niet verplicht is. In sommige gevallen is er, in overleg met de ouders of verzorgers, ook contact met andere betrokkenen zoals leraren of andere hulpverleners.


Door nauw samen te werken met iedereen die bij de zorg van uw kind betrokken is, zorgen we ervoor dat de therapie zo effectief mogelijk is. Dit alles draagt bij aan een positieve ontwikkeling van uw kind en helpt hen beter om te gaan met hun emoties en uitdagingen.

Speelser - Praktijk voor kindertherapie (5)

Waar vindt de speltherapie plaats?

De speltherapie wordt gehouden in een speciaal ingerichte spelkamer, waar uw kind maximale ruimte en vrijheid krijgt om tijdens de therapie te spelen. In deze ruimte zijn er diverse mogelijkheden beschikbaar, zoals het spelen met poppen, dieren of speelfiguren, werken in de zandtafel, het uitvoeren van rollenspellen, tekenen en knutselen. Kortom, genoeg mogelijk voor uw kind om iets te vinden dat hem/haar aanspreekt en uitnodigt om zich comfortabel te voelen en zichzelf te uiten.